Utsikt över ån


Den rätta vägen?


No Child Left Behind

Program om den amerikanska skolan i går, närmare bestämt en amerikansk skola i Maryland. Rubrikens andemening är något som politikerna kommit på för att få en mer effektiv skola, alla barn ska lära sig i den amerikanska skolan och gör de inte det kommer förvaltningen att tas över av regionens skolförvaltning. Vi fick se en skola (Douglass High) som kämpade med struliga ungar, dålig ekonomi, outbildade lärare, oengagerade eller frånvarande föräldrar. De förbättrade sina resultat, men inte tillräckligt mycket (från 1% till 12 % godkända i matematik!). Jag kände igen mycket från mina erfarenheter av den svenska skolan. Jag tror inte man tar tag i grundproblemen;
1) Varför tycker så många ungdomar att skolan inte angår dem?
2) Måste alla gå i skolan så länge?
3) Måste alla läsa alla ämnen?
I USA (eller i alla fall i den här skolan) skulle alla läsa spanska eller franska. En lärare försökte öveertyga en mycket omotiverad pojke att han skulle fixa kursen. Det påminner mig om att religion är obligatoriskt i det svenska gymnasiet. Vore det inte bättre om filosofi var det?

En lärare gav upp efter tre 1/2 år, han kämpade för att få dem att skriva men kände att all hans ork och lust var slut, de ville ingenting...um, I know the feeling...Men naturligtvis går det att göra något, jag tror bara att det krävs något radikalt. Skolan ska inte vara till för lärarnas och det etablerade samhällets skull...

Programmet går i repris i natt (0.35-2.30 på SVT 2). Titta om skolfrågor intresserar dig.

Livet är orättvist!


Miljövänlig gräsklippare


Rosorna!


Sista måndagen i juli

och ännu en fantastisk sommardag. Visst är det läckert! Önskar jag kunde variera mig, men det finns inte så mycket att säga.

Vackert väder
gudarnas gåva
till en prövad mänsklighet
"njut så länge det varar"
säger vi till varandra
med hotfull stämma
vad menar vi egentligen med det?

Jag vaknar
redan svettig
solen skiner
och skiner och skiner
nu börjar man förstå
snacket om uppvärmning
av klimatet
själviskt nog
känns det helt ok...

Helg

så välkomna till stillstanding!

ny länk

från Canis, en gäng riktigt duktiga cirkushundar, som ser ut att ha riktigt kul!

Heja!


Grönt, gult, blått


Vändningen

som en del positiva människor brukar påpeka, efter midsommar går vi mot mörkare tider igen...sommar...den tid på året då den riktiga svensken kommer fram ur sitt gömsle, skumögd och förvirrad som en yrvaken igelkott, med alla taggarna säkert på plats. Men framåt augusti har vi blivit små gulliga kaniner, som skuttar fram i gräset med små förtjusta skrik. Eller?

Såg en film på Rikstelevisionen i går, Beautiful Country. Den var bra, det händer att de är det. Seg i början och svårt att engagera sig i en huvudperson som inte visade några känslor, men en sån där film som man fortsätter att fundera på när den är slut.

Marsvinen sitter och trycker i buren, för förskräckta för att äta. De måste börja med det snart, annars slutar det illa....

Vad gör han?


Sommar


Det här med datorer

är inte lätt.
1) Har fått en hemsida via min bredbandsleverantör, men kan inte logga in, viss information saknas. Ibland undrar jag om det är jag som är dum och blind eller om de inte fattar att om det står att man ska loggaa in med användarnamn och lösen är det bra att veta vad detta är. Suck. Måste skriva till dem igen och fråga.
2) Distansstudier är klurigt, tydligen började kurserna 8 juni, men jag hade inte fått ett brev som jag skulle fått om detta så nu ligger jag minst sagt efter. Undrar om jag ska bry mig, jag kan ju läsa fantasy ändå. Kanske ska jag återuppliva mitt beslut från psykologi B - aldrig mer högskole/universitetstudier! Har dessutom börjat på en ny historia, skriver nog på den istället.

I dag får jag förhoppningsvis hem 2 marsvin,. Lea och Rakel ska de heta, det har jag redan bestämt.

Närkontakt med hund


Fiskgjuse i sitt bo - ser ni?


sommar

den kom i år oxå, tack så mycket! Varför tvivlade vi? Ligger det i vår natur att tvivla? Måste vi genast tro det värsta? Nu blir det aldrig som vi vill...Istället för att fulla av tillförsikt ta itu med inomhussysslor när det regnar, för de finns. I dag ska jag var ute länge, få sol på kroppen och läsa.

"Misslyckad" bild


Vattenblomma av någon sort, inte iris


en produktiv dag

sökt jobb, varit till biblioteket, köpt en marsvinsbur (så nu blir det av, det gives ingen återvändo, jag har korsat mitt Rubicon), stått i två bankköer (behöver inte förklara varför, men det var många människor på båda bankerna, fast vädret var så vackert?) och sprungit + läst ut 2 av böckerna jag lånade i dag. Känner mig nöjd.

Försöker starta upp en hemsida, men det verkar krångligt. På det igen i morgon. Så snart den är klar ska jag ge er adressen.

Gårdagens kötträtt (mums!)


Min tama säl


24 timmar

På landet, så skönt. Sen blir man chockad av att komma tillbaka till stan, även om det är skönt med dusch och alla faciliteter. Badade för andra gången i år, det här verkar lovande. Skulle ha varit duktig i dag, men jag hinner det jag skulle ha gjort i dag i morgon. Eller i övermorgon...

Snart kommer jag över!


Och, förresten

nu kommer inlägggen i stillstanding fram till måndag, vi ses och hörs där!

Absolut sista dan

på jobbet i Västerås. Och jag är inte ett dugg ledsen, men jag gillar mina kollegor, allihop. Konstigt, jag gillade eleverna oxå, så varför slutar jag? Men det gäller att komma ihåg känslan i november, när  man ska upp mitt i natten för att köra till ett ställe där man bara känner sig dissad...eller stressen när betyg ska sättas och konferenserna där vi sitter och mal om hur mycket eleverna skolkar....

On another note - tog kontakt med 7 studieförbund i går och tre av dem är MYCKET intresserade av det jag har att erbjuda. Vad kul det är med entusiastiska människor! Och jag fick ihop tre kursplaner på ingen tid alls, det är lätt när man vet vad man vill...

Annars verkar det bli regn till midsommar (nidsommar) - hm, brukar det inte, typ, ALLTID regna på midsommar? Jag har för mig att jag skrev det redan ifjol (på stillstanding), att vi förväntar oss en solig midsommar fast det ALLTID regnar, HALLÅ - intelligent? Nej, just det. Så ha det trevligt ÄNDÅ, hörni!

Så går ännu en dag från vår tid

och kommer aldrig åter...
Fast vem vet? Som de håller på och reser i tiden i Lost kan man aldrig vara säker...

Blommor


Rhodo...ja, ni vet


Mer virkning

som motstånd, länk tillagd.

Två länkar tillagda

En med svårstavade ord och en med Skinnarmos Nordostpassage. Jag tänker följa dem över det isiga havet.

Inte Nordostpassagen direkt....


Inte Skinnarmo direkt...


Pandemi

ett vackert ord på en hemsk företeelse, men en som vi kanske får vänja oss vid i vår globala tid.

Annars
ser vi solen i dag
himlen är kryddad
med små, fluffiga moln
Som dammtussar
i ett nystädat hus

Vi
alla här
kan göra varandras liv
till en himmel
eller ett helvete

Hallå?
Hallå?
Är det någon där?
Här är
någon
det vill säga
jag

Vikingaprylar


Rothoff


Nedräkning

Nu är det inte många dagar kvar på jobbet och det känns faktiskt bara skönt. Det betyder väl att jag fattat rätt beslut. Har beställt en marsvinsbur och börjat leta efter marsvin. Ska nog köpa från en uppfödare, precis som man gör med hundvalpar. Varför inte, liksom. Vägarbetena har börjat längsmed Västeråsvägen och jag behöver inte bli upprörd, bara än mer övertygad om att jag valt rätt.

Burdörren stod öppen hela tiden, det gällde bara att inse det!

Helg

så vi ses i stillstanding!

Paus i krigandet


Rothoff


Vi gör alla vad vi kan


Examen

och jag var inte ett dugg ledsen, bara glad för elevernas skull. Äntligen slipper de skolan och snart jag också!

vikingatält


Blommor, Rothoff


Handboll på torget


Orkidé

fick jag av två elever i dag, två av ettorna. Jag blev väldigt glad, kanske mest för att det var så oväntat. Som (kärn) lärare på gymnasiet är man inte van vid att få något på avslutningar. Dessutom har jag tänkt senaste tiden att jag skulle vilja ha en orkidé - och se! - universum ger, om du bara ber och är beredd att ta emot.

Inte regnade det heller på vår trekampseftermiddag. Man kan aldrig lita på väderleksrapporten, det är ju det jag säger. jag brukar aldrig lyssna på den, det blir det väder det blir och så får man gilla läget. Lite regn ska man väl tåla, så länge man inte är the wicked witch of the west.

Vikingakamp, Stadsparken


Blommor, Rothoff


Båtar vid Strömsholmen


Gokart

körde våra treor och ettor i dag. En etta vann och blev väldigt glad. Men det var lite fusk för tydligen har han tränat gokart...Vi lärare stod i duggregnet och försökte se vem det var som ledde. Motorsport...jag förstår mig inte på det, men om man är fordonselev (eller fordonslärare) så tänker man naturligtvis annorlunda. Hade i alla fall Alice med.

När jag kom hem, trött och ledsen (trött för att jag är ledsen, eller ledsen för att jag är trött, jag vet inte...) väntade Hundsport, Språktidningen, Fantasykatalog och tre filmer på mig. Ibland är Universum trevligt mot en och ger en det man behöver! (ibland? ja, jag vet, alltid) Har nu sett Hellboy 2 och den var inte bra, men bättre än kvällens TV - program åtminstone.

Kram på er, det kan bara bli bättre, eller hur?

Fina yxor hos vikingarna


Blommor, Rothoff


Folkrusning till Strömsholmen


Konst?


Det finns 2 sorters människor

den ena sorten accepterar dig som du är och den andra vill ändra på dig. Jag vet vilken sort jag helst vill umgås med.

Kalabalik spelar, Rademachersmedjorna


Rhododendron, Rothoffsparken


Folkssamling på torget i söndags...


EU - val

43 % röstar och det är ett bra resultat? Vad händer med demokratin när bara vissa grupper tycker det är mödan värt att rösta? "Det är ingen idé" säger de. "Politikerna gör ändå inget annat än pratar". Ok. Men vem bestämmer om inte vi - medborgare - går och röstar? Och vad kommer de att bestämma?

I morgon

träffas vi i Stillstanding, kanske blir det bilder från 350 års firandet, man vet aldrig...

grönt


Kom då! Stå inte där och fota!


I dag var det inte mycket

fart på jobbet, men jag satte det sista betyget (någonsin?). Yeaah! Så nu kan jag verkligen chilla de sista 2 veckorna. Jag trodde att jag skulle kunna sätta igång det andra samtidigt, men har nu förstått att jag måste avsluta det ena innan jag kan sätta igång det andra. Så snart så...efter Midsommar.

Drömde coolt, att jag satte en förvirrad chef på plats, men utifrån kärlek. Jag blev så imponerad av mig själv i drömmen och det blir jag sällan. Jag brukar bara vara feg.

Grönt är skönt, jag har visst sagt det förut


Spindelväv


Det blir svårare

och svårare att motivera sig för att gå till jobbet och jobbigare och jobbigare att köra dit och hem. Väl där går jag mest runt och pratar strunt. Jag känner själv hur jag förlorar fotfästet och helst vill luta mig mot någon och bara koppla av. Jag tror att jag är tröttare än jag själv förstår, jag vet bara hur svårt det är att ta sig ur sängen på morgnarna.

Alla ni som klagar på att folk inte kommer när de ska eller att de kommer försent, fråga er varför de inte tycks trivas där ni är. Jag skulle kunna berätta för er. (trivs ni själva?)

En elev redovisade sitt projektarbete, som hon gjort i Thailand. Hon vill flytta dit för där är människorna mer laid back och livet är enklare. Jag kan inte säga annat än att jag håller med henne.

Vad håller vi på med i det här landet?



Träd I Borsökna - i söndags


Mina Blommor På Balkongen


Och tiden, den går...


Vad är det som får

människor att lägga sig i vad andra gör eller inte gör? Jag tror inte att jag har några som helst synpunkter på hur andra löser (eller inte löser) sina arbetsuppgifter, men andra tycks tycka att de är i sin fulla rätt att ha åsikter om mitt arbete. Det är som att få höra vem man är av människor som inte har en susning. Egentligen skulle jag ju visa att jag blir arg och ledsen, men vad skulle det hjälpa? Det kallas för att vara konflikträdd, men jag kallar det konfliktundvikande. De flesta människor kan jag prata om det mesta med, men med en del skevar allting, det skär sig och skaver, vi är oense om allting och det blir svårt och tröttande att försöka förklara sig. Vi säger att man är - respektive inte är - på samma våglängd, och jag tror att det är det bästa sättet att förklara känslan. Med en del blir det bara brus och man orkar inte lyssna genom det, eller själv skrika genom det.

Med andra går det nu jättebra att komma överens, eftersom jag gett upp om att vi ska kunna se saker på samma sätt. Hm, en lärdom kanske...

Bild från andrakammaren, fick mig att tänka på "Sagan om de två tornen"


Dagens absurditet

hittade jag i en av tidningarna hos frisör/stylisterna, en barnfrisersalong dit en mamma gått med sin 14 veckor (!) gamla bebis. Barnfrisör, ok, det kan jag köpa, men att klippa en bebis hos en frisör? Hallå!

Miljöpartiets valpropaganda på Centralstationen - effektfullt


Taket i fikarummet


Utsikt från lunchbordet


Stolt hantverkare


Det här huset var vi i


Var alltså

på konferens om djurens betydelse för människan. Det som var intressantast var att få höra en överläkare i klinisk bakteriologi (Agnes Wold) avliva 3 myter om allergi;
1) allergi orsakas inte av allergener
2) det finns ingen pälsdjursallergi
3) allergitest mäter sensibilisering, inte allergi

Dessutom leder inte allergi för ett djurslag till automatisk allergi för andra djurslag, allergi förvärras inte av att du utsätter dig för det du är allergisk mot (även om dina reaktioner kan vara allvarliga nog som det är) och du blir inte mindre allergisk av att inte utsätta dig för allergener, snarare tvärtom. Barn som växer upp med djur är mindre allergiska än andra barn. Hon var en frisk fläkt i en andrakammare full av djur och människovänner. Jag har hennes mailadress, om någon vill skriva till henne direkt. Och, det kanske ändå ska nämnas - hon var alltså läkare och forskare - inte någon fåne från skogen.

RSS 2.0